top of page

Verdt å lese - Hva er essensielle fettsyrer og hvorfor er de så viktige?

Essensielle fettsyrer er et treffende navn, fordi kroppen ikke kan lage dem naturlig. Den eneste måten å få disse næringsstoffene på er gjennom kostholdet ditt, og det er derfor mat med mye omega-3-fettsyrer er så viktig for oss.


Det er to familier av essensielle fettsyrer: Omega-3 og Omega-6, som begge er viktige for et sunt liv. Begge de essensielle fettsyrene støtter funksjoner som er nødvendige for at kroppen skal ha det bra, men samfunnsmessig har vi et uforholdsmessig lavt inntak av Omega-3 sammenlignet med Omega-6. Dette ødelegger den viktige Omega-6:3-balansen i kroppene våre, noe gjør at flertallet av befolkningen lever i ubalanse.

Funksjonene essensielle fettsyrer har er blant annet å bidra til normal hjerne- og hjertehelse, normalt syn og triglyceridnivåer i blodet, samtidig som de støtter de strukturelle komponentene i cellemembraner.


Mettede og umettede fettsyrer


Når vi går tilbake til Omega-6:3-balansen, har vi kulturelt altfor høyt inntak av mettet fett og ikke nok av umettet fett. Fett som er tettpakket uten dobbeltbindinger mellom fettsyrer, er kjent som mettet fett. Dette inkluderer matvarer som fett storfekjøtt, lam, enkelte kyllingprodukter og meieriprodukter.

Umettet fett er derimot løst pakket. De kommer i form av enumettede (olivenolje, avokado, nøtter og frø) og flerumettede fettsyrer. Kroppen trenger sistnevnte for å fungere, og disse kan deles i to typer: Omega-6 og Omega-3.

Middelhavskosten er gunstig når det gjelder å opprettholde generell velvære. Dette betyr å velge sunt fett (enumettet og flerumettet), olivenolje fremfor smør, fettfattig yoghurt istedet for iskrem og fet fisk som erstatning for bearbeidet kjøtt.

Stort nok inntak av Omega3:fettsyretilskudd?

Selv om det er viktig å spise sjømat to ganger i uken for å maksimere fordelene med Omega-3-fettsyrer, EPA og DHA, garanterer ikke det en optimal Omega-6:3-balanse. ALA, den vanligste Omega-3, finnes i vegetabilske oljer, nøtter og bladrike grønnsaker. Selv om den ikke er vanskelig å konsumere, brukes ALA generelt sett til energi, noe som begrenser omdannelsen til EPA og DHA. Dette forteller oss at å spise disse matvarene ikke er nok til å garantere et balansert Omega-6:3-forhold.


Zinzino Balancetest er en av de aller beste måtene for å finne din personlige Omega-6:3-balanse. Testen måler 11 fettsyrer i blodet ditt, som alle gir deg viktige data å bygge bedre helsebeslutninger på.


Kilde: Zinzino
Comentários


Post: Blog2 Post
bottom of page