top of page

Ultraprossesert mat - den store synderen?

Updated: Aug 7, 2022

Når man brenner for å hjelpe andre, slik jeg gjør, og i tillegg er så heldig å jobbe med Testbasert ernæring og dette fantastiske konseptet vårt er det ekstra hyggelig å kunne dele med andre. Personlig så vil jeg nok kalle meg en 80/20 person. Prøver å være "flink" i ukedagene og koser meg litt mer i helgene.


I dag hadde jeg lyst å dele litt om den store synderen - Ultraprosessert mat. Det er den maten som er mest prosessert, og prosesseringen gjøres av matindustrien og er typisk mat som er billig, fristende, lettvint og vi spiser mye av det hver dag. Studier viser, sjokkerende nok at ca 70% av maten vi spiser kan være ultraprossesert. Dette gjenspeiles også i Balance testene vi tilbyr. Mer enn 90% av alle som har tatt testen har en ubalanse mellom Omega-6 og Omega-3. Jeg legger til at vi har testet nær 700 000 globalt!!


Dette er altså rene industriprodukter der råvarene prosesseres til det ugjenkjennelige i det ferdige produktet.

Flere studier viser at et høyt inntak av denne type mat er assosiert med en rekke helseutfordringer som overvekt, fedme, diabetes type 2, metabolsk syndrom, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, irritabel tarmsyndrom, depresjon og økt dødelighet.


Det er forskjell på graden av prosessering på ulike matvarer og det er ikke alltid like lett å avgjøre om det er et ultraprosessert produkt eller ikke. Her må det legges til at enkelte matvarer som f.eks grovbrød, frosne grønnsaker, knaskegulrøtter og olivenolje er prosesserte matvarer og vi er avhengig av noe prosessering, men det er graden av prosessering vi kan bli mer oppmerksomme på


For å gjenkjenne ultraprosesserte matvarer, må vi lese ingredienslisten:

  • Produktet har ofte lang ingrediensliste, og er rene industriprodukter

  • Er de tre første ingrediensene vegetabilsk som olje, sukker og stivelse, kan du være sikker på at produktet er ultraprosessert

  • De består i stor grad av ekstrakter av råvarer (vegetabilske oljer og annet fett, sukker, stivelse og proteiner), samt ingredienser fremstilt i laboratorier (aromastoffer, smaksforsterkere, fargestoffer, emulgatorer, konsistensmidler, stabilisatorer og andre tilsetningsstoffer).

  • Består av ekstrakter av råvaren, og er ganske langt fra selve råvaren. Noen produkter har vann som første ingrediens, som f.eks flere vegetarprodukter

  • Produktene blir gjerne massivt markedsført


Noen eksempler;

Brus, energidrikker, iskrem, kjeks, plastpakkede bakevarer, kakemix, masseprodusert brød (f.eks. Polarbrød og pølsebrød) energibarer, godteri, potetgull, plantemargarin, ofte lettprodukter, poseretter, sjokolade, mange yoghurt typer, Rislunsj, Bygglunsj, Skyr, fast food, frossenpizza og mange andre frosne middager, sjokolademelk, blandingsprodukter av kjøtt, som pølser, burgere, nuggets, noen kjøttpåleggstyper, noen leverposteityper, smøreost på tube, søte frokostblandinger, iskaffe, nudler.


En valg vi kan ta for å redusere inntaket av ultraprosessert mat, er å spise et mer råvarebasert kosthold eller bare minimalt prosesserte råvarer.


La den største delen av kostholdet ditt bestå av grønnsaker, bær, frukt (frossen eller ferske) nøtter, frø, rene fiske- og sjømatprodukter samt rene kjøttprodukter.


Hvis du velger ferdigmat, velg den med mest råvare (første ingrediens) og kortes ingrediensliste.


Jeg har tre viktige prinsipper ift matlaging:

  1. Lag mat fra bunnen - da vet du nøyaktig hva du får i deg

  2. Matens sammensetning, når og hvordan vi spiser (den gamle skoleregelen er å tygge mange nok ganger)

  3. Nok og riktig næring til cellen
Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page