top of page

Ren mat, fett og sukker

Updated: Oct 6, 2020

3 gode prinsipper:

1. Lag maten fra bunnen sånn at du har kontroll over råvarene. Ferdigmat «forgifter» kroppen med for mye salt, sukker og tilsetningsstoffer.

2. Matens sammensetning, når og hvordan vi spiser, dvs at du bør ha riktig sammensatt mat for å få i deg de næringsstoffene kroppen trenger.

3. Nok og riktig næring frem til cellene. Tarm, hjerte og hjerne skal også ha god og riktig næring

For meg så var det slik at det jeg hadde på tallerkenen fortalte om de valgene jeg tok. Helt til jeg endret på dette😄


Ren mat handler om å ta maten inn over seg, i alle ledd. REN MAT er matvarer som er så nær sin naturlige form som mulig. Da er viktige næringsstoffer best bevart, og da er maten på sitt sunneste.

Reflektere over hva den består av, hvordan den har blitt til og hvordan den best bør tilberedes.  Vi vet at et kosthold som baserer seg på renere råvarer gir mer næring og større metthetsfølelse. Det handler om bevisstgjøring.  Mineraler og vitaminer blir beholdt bedre når ikke råvarene ble raffinert og bearbeidet.

Litt om Fett:

Fett har de siste tiårene fått et dårlig rykte - vi blitt bedt om å kutte ned på alt slags fett. Som om det skulle være skadelig for kroppen. Faktum er at ikke alt fett er dårlig. Fett gir oss energi, og bidrar til å absorbere vitaminene A, D, E og K i kroppen. Siden kroppen ikke kan lage visse essensielle fettsyrer, trenger den det fra kostholdet. «Sunt fett/umettet fett fra fisk, mandler, valnøtter, olivenolje, avokado osv.».

Fett har en rekke viktige oppgaver i kroppen. Velger du rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både senke kolesterolet ditt og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Dette er bestemte fettstoffer som kroppen trenger, men ikke kan danne selv. En viss mengde fett er derfor nødvendig.

Mettet fett er fett som blir hardt ved romtemperatur, og det er vanligvis fett vi får fra animalske kilder. Eksempler på slikt fett er hard margarin, meierismør, det hvite fettet du kan se på rødt kjøtt, ost, og det fettet du finner i kaker, kjeks, potetgull og så videre.

Mettet fett og transfett er fett typer vi skal spise minst av. De øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved å øke det totale kolesterolet ditt.

Umettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur. Dette fettet kommer stort sett fra vegetabilske kilder. Enumettet fett og flerumettet fett tilhører denne gruppen, og dette fettet er sunnere enn det mettede fettet.

Noen flerumettede fettsyrer kan ikke kroppen lage selv. Dette er omega 6- og omega 3-.

Cellene våre driver konstant celledeling og vedlikehold og gode fettleveranser til kroppen er avgjørende for dette – så velg fett av «god kvalitet». Fettkilder av god kvalitet kan bl.a være:

  • Fet fisk

  • Acocado

  • Nøtter (hasselnøtter, macademia og cashewnøtter)

  • Egg

  • Frø

  • Rapsolje

  • Klarnet smør

  • Extra virgin olivenolje og kokosnøtt olje

Tips: ikke gjør det vanskelig for deg selv ved å bekymre deg for om du skal forby mettet fett fra kosten din eller strebe etter det perfekte forholdet mellom de ulike typer fett. Prøv å få mest mulig ut fra de kildene ovenfor. Varier og kombiner.

Havregryn er en god kilde til det sunneJ

Start gjerne dagen din med 3 ss havregryn og 1 ts linfrø (lagt i vann kvelden før). Bland i Youplait 0% yougurt. Gir en god metthetsfølelse over tid, regulerer blodsukkeret og hjelper til med å holde det stabilt. Øker forbrenningen av det farlige buk fettet.

Jeg holder meg borte fra produkter som inneholder gjær, mel og sukker så jeg baker som regel proteinbrød av havregryn, cottage cheese og egg. Veldig godt og ingen mageproblemer (godt for fordøyelsen)

Proteiner

Sørg for at du spiser ren mat. Det kan være proteiner som kjøtt, kylling, sjømat, innmat, fisk. Altså råvarer som ikke er behandlet. Her kan det være greit å lære seg til å sjekke at saltinnholdet ikke overstiger 0.9 g salt pr 100 g. Stek i litt rapsolje eller usaltet margarin

Grønnsaker:

Prøv å legg til gode vaner med grønnsaker i kosten. Det er bare fantasien som stopper. Jeg elsker som tilbehør en blanding av gulerot, blomkål, litt potet, paprika, grønnkål som stekes (på panne eller i ovn). Tenk at de grønnsakene som vokser over jorden er de med minst karbohydrater og er de foretrukne. Grønnkål, ruccola og spinat er supre produkter.

Mye sukker i fettfattig mat:

Jeg er faktisk usikker på sammenhengen her. Det kan tenkes at med fettfattige matvarer så erstatter matprodusentene det fettet de fjerner med sukker og stivelse!! Som igjen kan øker insulinet som igjen øker appetitten.

Det er først og fremst raffinert sukker vi tenker på når vi snakker om sukker. Det sukkeret, eller sakkarose om det egentlig heter, består i sin tur av glukose og fruktose. Glukose er nødvendig for hjernens funksjon, mens fruktose ikke er et stoff vi har bruk for.

Vi trenger derfor ikke å spise raffinert sukker for å få i oss den livsviktige glukosen. Poteter og brød inneholder også vitaminer og mineraler, mens raffinert sukker ikke inneholder næring i det hele tatt. 

Jeg har selv gjort en snuoperasjon og fokuserer på hva jeg velger å spise, og prøver i mest mulig grad å fokusere på ren mat, minimere inntak av sukker, mel, og bruker krydder uten salt. Og hva det har gjort for min hverdag er verdt alt. Men det må være rom for kos også – det er viktigJ

Om du ønsker en endring i livsstilen din så har vi fantastiske opplegg med:

  1. Kostholdsplan kombinert med høykvalitets næringsprodukter

  2. Eller kun næringsprodukter som gir kroppen det nøyaktige dagsbehovet av vitaminer og mineraler.26 views0 comments

留言


Post: Blog2 Post
bottom of page