top of page

MAT TIL DINE GODE TARMBAKTERIER

Updated: Jul 15, 2022

Jeg kunne viet mye tid å skrive generelt om tarm og tarmflora, men velger å fokusere på velkjente ord som Probiotika og Prebiotika, hva er det egentlig en snakker om og hvorfor er det så viktig for helsen vår?


Og trenger vi begge deler?

Ja du har sikkert hørt det før, men tarmen er faktisk vår andre hjerne med sitt eget nervesystem som på mange måter fungerer som hjernen. Det er konstant kommunikasjon mellom tarmen og hjernen.


De «snille» bakteriene i tarmen kalles for probiotisk eller probiotika.

PROBIOTIKA betyr «for livet» og er bakterier som bidrar til å holde den naturlige balansen av mikrober i tarmen, og hjelper oss med å fordøye mat, produsere vitaminer og til og med ødelegge giftstoffer.

Disse bakteriene trenger næring for å overleve og trives. Dette kan de få av ulike typer kostfiber fra plantemat. Disse kostfibertypene kalles prebiotika.


En normal menneskelig fordøyelseskanal inneholder mange ulike typer bakterier, men de helsefremmende probiotiske bakterietypene bidrar til å redusere vekst av skadelige bakterier og hjelper immunsystemet. Melkesyre bakterier er den største gruppen av probiotiske bakterier.


Noen eksempler på gode kilder PRObiotika:

Surdeigsbrød, kimchi, kombucha, fermentert soya, vellagrede oster, rå honning (ikke varmebehandlet), kefir, rå kakao, kulturmelk og yoghurt med levende kulturer.


PREBIOTIKA bidrar til å skape miljø innenfor vår fordøyelseskanal som stimulerer veksten av gunstige bakterier, og disse bakteriene er avgjørende for et sunt og balansert fordøyelses system.

Prebiotika er en karbohydratholdig plantefiber (oligosakkarider og polysakkarider) som vi ikke kan fordøye selv, men våre tarmbakterier kan gjør den jobben. PREbiotika gir næring til våre PRObiotika (med andre ord mat for PRObiotika).


Gode kilder til PREbiotika:

Frisk frukt, rå grønnsaker, belgfrukter, hele gryn, frø og nøtter

Kjente rotvekster som jordskokk, skorsonnerot og løk av alle slag, inkludert purre.

Soyabønner, asparges, artisjokk, og sikorisalat inneholder rikelige mengder.

Honning, hvete, rug, bygg og havre.


Hvis du ikke klarer å inkludere nok PREbiotika via kostholdet ditt kan det være lurt å vurdere et prebiotisk fibertilskudd.

Ja takk, begge deler

Vi trenger både PRObiotika og PREbiotika. Det ene uten det andre begrenser fordelene du får i å skape et sunnere fordøyelsessystem.

Så mye som mellom 70-80% av immunforsvaret ligger i tamen og det styrkes av probiotika, som er levende mikroorganismer og er ikke selvforsynt - de trenger mat for å overleve (PRObiotika).


Min anbefaling:Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page